Баал Или Царството на Нимрод от Море до Море

You may also like...

2 Responses

  1. Номад-пришълец каза:

    Това е копи-пейст от форум за познанието – Ти си това (стр.11)/2009 год.!
    (https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=64&start=100)
    Re: КИБЕЛА – ХИПОТЕЗИ
    Непрочетено мнение от men » 23 фев 2009, 11:03
    От прочетеното в интернет разбрах, че фригите са траки и са по древен народ от египтяните. Фригите преди да се заселят В Мала Азия са живели на Балканите и са ги наричали Бриги. Светилището на Кибела на Зайчи връх край Ямбол е датирано около 2000 г.пр.н.е. Гърците възприемат култа към Богинята майка Кибела от Фригийската цивилизация, само че те вече я наричат Рея. Всъщност при гърците повечето божества май са привнесени отвън. По-късно римляните приемат култа към Богинята майка от гърците и т.н., но култа към Богинята майка върви и на изток заедно с разселващите се народи.
    Оказа се, че семитските народи са живели на Балканите и района на Черно море и след Черноморския потоп се изтеглят към Близкия изток. Със себе си носят и почитта към Върховния Бог Блаал, Баал, Бал, Бел. Оказа се също, че светилището на Баал в град Петра /1200 гл.пр.н.е/ е представлявало висока колона увенчана с два рога и два по малки обелиска от двете страни на тази колона ІYІ.
    Според мен логично е да свържем Богинята майка с Върховния Бог и името Кибела да е производно от Баал-Бел. А когато говорим за Баал-Бел и Кибела мисля, че не трябва да обръщаме внимание на много по късните гръцки и римски интерпретации, защото информацията става като от развален телефон.
    Прелистих една книга от френски автор за гръцката цивилизация и на много места се смях с глас, защото едва ли не света е започнал от гърците и всички народи живеещи около тях били диви варвари…..
    Името Блаал, Баал, Бал, Бел се е запазило от времето на Черноморския потоп и е означавало Върховния Бог или Господ. В тази връзка изказах предположение за връзка между Баал-Бел и Кибела, а и sum направи много точни пояснения.
    За мен има пряка връзка между Върховния Бог Баал-Бел, Богинята майка Кибела и знака ІYІ.
    Всеки е свободен да изказва свои хипотези, нали затова са форумите…. 😀

    пак там (стр.11)
    Re: КИБЕЛА – ХИПОТЕЗИ
    Непрочетено мнение от ntsk » 23 фев 2009, 16:38

    Всъщност сега виждам, че съм допуснал грешка. Ако „усъмнил“ го приемаме като усъмнал, съмнал – тогава, да. Но иначе корена в „усъмнил“ идва от „съ-мнение“, т.е. друго мнение. Както и да е, важен беше смисъла за отучването.
    Продължавам нататък… В книгата си „Ба’алгури“ Киряк Цонев прави едно много близко до нашето съждение. Това което загатнахме тук във форума, беше че култът към Баал тръгва от Балканите и след Потопа в Черно море /около 5500 г.пр.н.е./ се разпространява и при други народи – най-вече Близкия Изток и други части на Азия. До колкото ми е известно има доста исторически източници, които датират съществуването на култа към Баал именно към този период – 5500 г.пр.н.е. Един от тях е самата Библия, мисля, че men вече беше писал за това.
    Данните сочат, че този култ е тръгнал не откъде да е, а именно от Балканите. Доказателство за това са самите пелазги – пел/бел-азги (а защо не и името БАЛ-КАНИ, за това се беше сетил Свободния Дух). Ето какво пише в книгата Ба’алгури:
    … редица информации през последните десетилетия говорят, че Ба’ал не е семитски бог, че той е бил донесен от други земи и внедрен сред местното първобитно население от неизвестни пришълци. Кои са били те? Неволно в ума отново възниква Черноморският потоп, бягащите от стихията нещастници, които, въпреки всичко, носят със себе си и своите тотеми божества. Една част от тези хора остават на Балканите, дори приемат самоназвание, отговарящо на това божество. Това са, почти безспорно, споменатите по-горе пелазги. Друга част слизат към югоизток, основават шумерските градове държави, но и съставят народ, наричан със странното име палайци, в което също се съдържа името на бог Баал. И чак след това този бог ще стане основен на появилите се от юг семити.
    Не търсим корените на това движение на народите, носещи със себе си своето божество. Вероятно това е друга, изключително сложна тема за разчепкване, чието място не е тук. За нас е важно, че Ба’ал съществува от самото начало на присъствието на шумерите в Месопотамия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!