Съдийка Заведе Дело Срещу ЕГН си

Spread the love

Процесът ще се гледа на 13 октомври във Върховния административен съд, съобщава в. „24 часа“.
„Отказвам се от присвоения ми от вашата служба единен граждански номер и не желая по никакъв начин той да се свързва с моята личност. Не се отказвам от реалната информация, вписана в регистрите за мен, а именно: име: Здравка Дамянова Велинова, родена на 1 юни 1957 г. в София“, пише в декларацията си до Главна дирекция „ГРАО“ съдийката, още на 1 март.
Тя обяснява и мотивите си за необичайното искане: „Номерирането на личността ми уронва честта и достойнството ми, гарантирани и провъзгласени в конституцията. Намирам присвояването на номер на човешко същество за унижаващо действие“.
Велинова посочва, че Нюрнбергският военен трибунал след Втората световна война обявява номерирането на хора за престъпление, за което няма давност. „Издирих нормативната база, по силата на която на всеки гражданин на Република България задължително се присвоява ЕГН. Оказа се, че дори не със закон, а с постановление №75 на МС от 1977 г. атеистичната комунистическа власт е наложила номерирането на българските граждани доста след Хитлер, но с не по-малка студенина и безразличие“, аргументира се съдийката. Тя твърди още, че ЕГН съдържа привидно вярна, но всъщност изопачена информация за всяка личност.
„В първата група от цифри се твърди, че е датата на моето раждане, но в разрез с разпоредбите на Закона за гражданската регистрация, където е написано „дата, ден, месец, година и място на раждане“, първите 6 цифри от ЕГН изписват година, месец, ден, което е изопачена информация за моето раждане“, твърди юристката. Според нея не е вярно и че „следващите 3 цифри са поредност на ражданията от 000 до 999“, тъй като първите две цифри информират за мястото на раждане, а предпоследната е свързана с пола – нечетна за жени и четна за мъже. „В третата група е т.нар. контролна цифра, получена от алгоритъм, но от тях по никакъв начин не можете да възпроизведете информация от първите две групи.
Единствената й функция е да разпределя хората в 10 големи групи, като по този начин ги номерира“, казва Велинова. ГРАО обаче не приема тези доводи и отказва да я освободи от ЕГН. Тогава тя обжалва пред министъра на регионалното развитие и благоустройството, но и оттам получава отказ. Така жалбата й стига до съда. Здравка Велинова не е сама в искането си да няма егене. Други вярващи пишат директно на патриарх Максим да излезе със становище по въпроса за новите документи за самоличност с биометрични данни и пръстови отпечатъци.
 
 
 
 
 
 

Spread the love

You may also like...

1 Response

  1. Svilena Racheva каза:

    Това е новина от 2015! Защо я публикувате като нова?? Как това ще помогне на случая с Галя? Защо вместо това не разберете в полза на кого е отсъдено съдебното решение за този случай?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.