Чашата на Легендарния Тракийски Цар Ликург

Spread the love

Има ли легендарен тракийски цар, изобразен чрез използването на „нанотехнологии” още през 4 век от н.е.? Въпросът не е научно-фантастичен или подвеждащ, а съвсем реален и с положителен отговор. Става дума за тракийския цар Ликург, който можем да видим на изумителния и реално уникален артефакт – „Чашата на Ликург”, създаден в Римската империя преди около 1700 години.
Въпросното чудо е с височина 15,8 см., широчина 13,2 см. и тегло от 726 г. Изработено е от стъкло и поставено в обков. Защо я наричам „чудо“? Защото тя променя цвета си в зависимост от начина, по който се осветява от светлината. Ако я осветим отпред, тя става бледозелена като нефрита, а ако я осветим от задната страна, тя става наситено червена. Всъщност, това е много семпло обяснение на феерията от полусенки и цветове, които тя излъчва.
Това почти свръхестествено явление е обяснено от британски учени, които откриват, че в стъклото са вкарани или по-точно „импрегнирани” микроскопични наночастици от сребро и злато. Електроните в тези метални частици започват да трептят по различен начин, в зависимост от ъгъла на падане на светлинните лъчи. Според учените, ефектът е търсен умишлено, тоест хора опреди 1700 години са знаели какво и защо го правят. Обаче въпросът как точно са го направили, остава без отговор.
Чашата е собственост на Британския музей и става част от негова огромна експозиция, след като е закупена от лорд Виктор Ротшилд през 1958 година за сумата от 20 000 паунда. Преди това, от 1845 година, е била собственост на знаменития Лионел Нейтън де Ротшилд. Как е попаднала при него е спорно, но едно е безспорно: на уникалната купа е изобразен непокорния тракийския цар Ликург, който е обгърнат и пленен от лози по заповед на Дионисий, митологичен бог също с тракийски произход.
Кой обаче е тракийският цар Ликург? Той винаги е изобразяван с двойна брадва или „лабрис”, монархическия символ на цялото Средиземноморие. Между другото, но и не съвсем, за Ликург често говореше и основателят на модерната ни тракология – проф. Александър Фол. Казвам „говореше“, защото като ученик съм имал възможността да го слушам. Той понякога, макар и рядко, идваше в НГДЕК (негова е идеята за създаването на Класическа гимназия „Св. Константин Кирил Философ“ в София) и ни говореше за траките. Разбира се, на 15-16 години не съм схващал и 5% от разказаното, мачовете между Левски и ЦСКА ме вълнуваха много повече, но от него съм запомнил термините Трако-Илирика, Трако-Скитика и Трако-Италика. Точно така. Терминът беше „Трако-Италика”.
Как да си обясним присъствието на митологичен сюжет с тракийски персонажи върху римска купа от 4-ти век? И то не просто чаша, а невероятно произведение на изкуството. Чия е била тя? Кой я е поръчал? От същия период има и изображение на същия тракийски цар Ликург в Пулия, Италия. Дали това е свързано просто с влиянието върху Рим на древногръцката митология, в която има много тракийци; дал е свързано със завладяването на Тракия от легионите, или става дума за по-древните връзки и сходството между траките и италийските етруски, за които ни говореше и проф. Александър Фол? Не знаем точните и напълно обективни отговори. Но когато видите този уникален артефакт, винаги се сещайте не само как и от кого е изработен, но и какво е изобразено на него. Един легендарен тракийски цар, чието име Ликург буквално означава – „този, който се прави на вълк” или „този, който е вълк”.
Всъщност, когато съм гледал тази купа с нейните мистериозни проблясъци и оттенъци, тя по някакъв начин ми е напомняла и за мистичната история на земите ни, която свети различно – в зависимост от това как я осветиш. Може да я държиш в сумрака на сенките или да я караш да блести. Въпрос на избор.

Spread the love

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.