Митът „Славяни“

Spread the love

Титулната страница на книгата от която потегля митът, наречен “ славяни“ във вид на панславистка доктрина за имперско приобщаване на народи и култури, резидираща по настоящем в „третият Рим“ Mосква.

Иронично е че авторът Мавро Орбини членува в най- старият католически монашески орден, верните писари на Ватикана – бенедиктинците. Иронично е че авторите на панславистката доктрина за имперско и културологично приобщаване и асимилиране се намират в Рим, Ватикана и са католическите кардинали на папата, търсещи в края на 16-ти и началото на 17-ти век пътища за експанзия на католицизма и свещенната римска империя на изток за сметка на османците, руснаците и Жечпосполита. Трябва да мине повече от век, за да може московската империя( отново под влиянието на западни мислители и стратези) да си присвои този проект и да го прекрои под своите имперски интереси за сметка на неговите оригинални автори. ТАзи титулна страница крие много ключове, особено при точен превод и възможност да се четат и вкодирани послания. КАто за начало – името на автора е псевдоним , това не е истинското му име , а Мавро значи ЧЕРЕН на данайски, а пък Орбини значи…Има няколко възможни превода и игри на думи , ето ги- Черноокия, Черна Слепота, Черното Кълбо и т.н…Любопитно и обнадеждаващо…Продължаваме. В самият титул се казва, че така наречените Словени или славяни са народите, които са говорили в даден период от време ЕЗИКА СЛАВА, т.е Езика на Славата или Словото…Т.е в самият източник на панславистката доктрина изрично се дефинира, че така нареченото славянство Е ЕЗИКОВА ОБЩНОСТ, А НЕ ЕТНИЧЕСКА, РАСОВА, ДЪРЖАВНИЧЕСКА, ИМПЕРСКА ИЛИ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА ( по времето на Орбини съвременната идея за националност и нация не съществува още). Езикова общност,другарки и другари, не етническа, културологична, властова и още по- малко пък имперска с център на тая империя – мацква или петербург. Т.е Славяни като етнос, племенна общност, нация и генетическа хомогенност НЕ съществуват. Славянството може да претендира единствено за някаква форма на езикова общност и нищо повече, всякакви политически, културологически и имперски амбиции и прибавки в повече от това са просто лъжа, политика и измислици-премислици, колкото и мастити академични бюрократи по света да отстояват обратното ,заработвайки си заплата и кариерата. Следователно всички съвременни панславистки доктрини изхождащи най- вече от москва не струват и грош истина. Всичкият този „славянский мир“, „славянская культура“, „славянская Русь“ са митове и легенди. Да ви подскажа ли кой е бил този език на славата? Или сами ще се сетите? Нека тракедонистите и промосковците, както и макендонистите да си поемат дълбоко дъх преди да започнат да се надпръскват в яростното отстояване на своите интереси и присвоявания на това чий е този език всъщност. Подсказвам- няма такова животно като „църковнославянски“ език. Има СТАРОБОЛГАРИЙСКО СЛОВО. Болгарийски език на Славата. И отново: езиковата общност не е и не може да бъде повод за политическо поробване и подчинение. Особенно в съвременноста.

Лѫбомиръ Димитровъ


Spread the love

You may also like...

4 Responses

  1. Ради Панайотов каза:

    Паисий или се е подвел от писанията на Мауро Орбини, Блазиус Клайнер и други подобни манипулатори, или неговата „История СЛАВНОболгарская“ е била фалшифицирана. Нелогично е почти цялата българска книжнина да е изчезнала, а Паисиевата история да е налице в оригинал, че и в две чернови, да не говорим за преписите. Тя е много удобна за всички онези, които ни натрапиха тезата, че българите сме пришълци и завоеватели на Балканите, унищожители на една процъфтяваща цивилизация, че водим етническото си име от реката Волга/Болга. И на тази оснона се стига дори до искания да бъдем преселени в азиатските предели.

  2. Лѫбомиръ Димитровъ каза:

    Ради Панайотов Река Болга е кръстена на нас, а не ние на реката. И това никак не изнася на мацква, защото това означава че Еврасия всъщност е българска и московитите са неправомерни “ владетели“ на нещо което никога не им е принадлежало по право. Както например Симбир, който не е московски , а на коренните племена и народи там.

  3. Milko Dimitrov каза:

    Няма никакво значение какво е името на Паисиева история, защото той е ползвал това което има в наличност- споменава че се е запознал с историята на Мавро Орбини. Важен е онзи пасаж – „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин?“
    Българин, а не славянин !?
    Това възклицание и упрек на Паисий, е продиктувано от действията на българина – ренегат, Евгений Булгарос, който смята балканските славяни/българите/ за по низши от елините, заради което те трябва да се елинизират, т.е. да се погърчат. Евгениус е автора на „Гръцкия Проект“ на Екатерина Велика заради което е удостоен с титлата Епископ Херсонски и Словенски.
    Ако Паисий, наистина ползва определението славяни, то това е само и единствено да се обясни на въпросния гъркоман и на читателите, че българите са били най – славните от всички „славяни“ и първи са имали царство и са създали буквите и книжнината. Това се налага поради факта, че Русия е причислила българите към славяните , разбирай към себе си.
    Така мисля аз.
    П.П. Спречкването на Паисий и българското монашество с Евгений Булгарос, остава някак си в страни, потулено и прикрито и малцина знаят за него. Когато се погледне „История Славянобългарска“ през контекста на този цивилизационен сблъсък по времето на „Гръцкия Проект“, и конкретно с Евгениус Булгарос, като проводник и радетел за обезличаването на българите, то името на тази история неминуемо е „СЛАВНОБЪЛГАРСКА“! – в прослава на българите, които вие така лековато наричате славяни.

  4. Лѫбомиръ Димитровъ каза:

    Благодаря за подробното изложение, прав сте за значението на Фразата за неразумните юроди, които се срамуват да се нарекат Болг Арии, но тя може да съществува и сама по себе си в контекста на много други исторически и житейски ситуации. ЧЕрно Иронично е наистина че един елинофил може да бъде наричан Евгений БУлгарос, т.е благородният българин преведено от „гръцки“ . Много напомня на нашите съвременни „патриоти“ и „националисти“- русофили. Само че не този фалшив „благороден българин“ е истинският автор на “ греческий проект“. Идеята и подбудата да се възстанови Византия под скиптъра на московията парадоксално възниква и идва като влияние от запад вкл. и от небезизвестният Волтер, с когото между впрочем въпросният Евгений БУлгарос води три диспута лично пред пруският крал Фридрих в двореца Сан Суси ,преди ВОлтер и Фридрих да се изпокарат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!