Парите правят ли човек щастлив?

Spread the love

„Парите не носят щастие“ – казва поговорката. „… и в техния брой“ – добавят остроумни шегаджии, подчертавайки, че щастието на човек зависи от броя на нулите в банковата сметка. Така е? Днес парите се превърнаха почти в световна религия, която обединява представители на различни култури, народи, националности и държави.

„Златният телец“ днес се почита в целия свят – както тези, за които хлябът е застоял, така и тези, за които диамантите са малки.

Парите правят ли човек щастлив?

„Няма хляб? Тогава нека ядат пасти “, отговаря английската кралица в популярен анекдот, в който обсъжда проблема с глада сред своите поданици. И в този виц – е показана същността на пропастта между онези, които свързват двата края, и тези, които плуват в лукс. И е широко разпространено мнението, че парите всъщност могат да направят човек щастлив. Не, никой не спори, че финансите са в състояние да решат много проблеми и наистина – без пари в съвременния свят е невъзможно да се живее изобщо.

  • Но твърдението, че парите могат да купят щастие, е много, много противоречиво. Защо? Нека се опитаме да го разберем, разчитайки само на логика и факти, което се нарича – sine ira et studio – „без гняв и пристрастяване“.
  • Парите са еквивалент на жизнената енергия;
  • Парите са инструмент;
  • Състоянието на щастие не зависи от парите;
  • Парите унищожават истинската мотивация.

Ще разгледаме тези и други въпроси по -долу и ще се опитаме да намерим средна позиция по въпроса за натрупването на пари.

Парите са еквивалент на жизнената енергия

Човек получава пари за работа. Той дава пари за стоки и услуги. И въз основа на тези факти можем да заключим, че парите са еквивалент на жизнена енергия. Прекарал определено време и енергия през работния ден, човек получава парчета хартия, за които след това може да си купи нещо. Просто казано, служител превръща времето и енергията си – в пари, а след това и пари – може да ги превърне в това, от което се нуждае – стоки, услуги, забавления и т.н. Друг е въпросът, че за своята жизнена енергия, изразходвана за единица време, човек получава незначителна сума пари.

Как може да се определи това? Много просто. Според резултатите от проучване на услугата за онлайн кредитиране „Robot Seimer“ – 75% от анкетираните българи нямат достатъчно пари за плащане. Нещо повече, не говорим за паразити – тези хора изразходват жизнената си енергия за извършване на някаква платена работа. Какво означава? Това означава, че като харчат жизнена енергия, те получават такъв паричен еквивалент, който им липсва за собственото им поддържане на живота. Така че парите са енергия. Парите са инструмент. Банковите системи са структури, изградени според всички правила на нумерологията и езотериката. Вземайки заем от банка, човек получава пари по някаква причина, той дава в замяна определено количество жизнена енергия, която след това банката ще използва.

Ето защо често се наблюдава ситуация, когато след вземане на заем или ипотека доходите на човек започват да падат, здравето се влошава и започват семейни проблеми. Всичко това, разбира се, може да се обясни с други причини, но на енергийно ниво проблемът изглежда точно така: човек, като е взел пари от банка, му е дал на разположение своята жизнена енергия и в резултат на това, той самият изпитва дефицит.

И това ще продължи, докато заемът не бъде изплатен. Но капана на банковата система е, че след като е взел заем и е дал жизнената енергия на банката, човек ще изпита големи трудности, за да изплати този заем. Ето защо често се случва след вземане на заем човек да стане зависим от банката в продължение на много години, а целият му доход едва ли е достатъчен за изплащане на лихвите.

Парите са инструмент

Сред онези, които стоят на пътя на духовното развитие, често има мнение, че според тях парите са лоши. Защо веднага е лошо? Парите са инструмент. Можете да се обесите на въжето, но това не е причина сега да сваляте въжетата от всичко?

Ако човек не е наред с психиката – тогава какво общо имат въжетата с него? Същото е и с парите – можете да ги използвате, за да организирате парти с алкохол, месо и други неприличия, или можете да отидете в Индия на места за власт и да придобиете някакъв духовен и мистичен опит.

И така, какво са парите? Икономическо зло или просто еквивалент на жизнена енергия, която може да се използва по различни начини?

Проблемът не е в парите, а в отношението към тях. Когато парите се използват за нараняване на себе си или на другите, когато парите станат самоцел, тогава те започват да създават проблеми. И като се има предвид съвременният контрол на рекламата и медиите над умовете на хората – за мнозинството днес парите са наистина зло. Защото ако на човек, когото рекламата и медиите вече са насадили философията на консуматорството, му бъдат дадени пари, тогава тези пари няма да донесат нищо друго освен вреда на него и на хората около него.

Парите правят ли човек щастлив?

Друг проблем е култът към парите, който също ни се налага чрез медиите и обществото.

Как става това? Отначало много фалшиви мотивации ни се налагат от детството. Обърнете внимание на малкото дете. Колко му трябва, за да бъде щастливо? Така че той беше нахранено, беше на топло и че майка му беше там. Той не се нуждае от никакви сладкиши, играчки, карикатури и така нататък. Всичко това вече е наложено по -късно. Детето е щастливо по подразбиране и само някакъв вид физически или психически дискомфорт може леко да развали това щастие. И какво можем да видим по -нататък?

Ако обърнете внимание на тийнейджър, той по подразбиране вече не може да бъде щастлив. Той може да бъде удовлетворен (и дори тогава – за кратко), ако всички негови желания, наложени му от рекламата и обществото, са удовлетворени. И тогава – още. Освен това успешната кариера и трупането се превръщат в самоцел. Получаването на определен социален статус се превръща в преобладаваща задача, която често се постига дори за сметка на основните човешки нужди. И можем ли да кажем, че в този случай натрупаните пари ще донесат щастие? Следователно парите са инструмент.

И това е само наш избор (или по -скоро не винаги наш, но често налаган от реклама) – да похарчим тези пари за развитие и създаване, или за забавление и деградация.

Състоянието на щастие не зависи от парите

През 2010 г. бяха публикувани резултатите от социологическо проучване: www.nature.com/articles/s41562-017-0277-0, проведено от Националната академия на науките на САЩ, според което парите влияят по някакъв начин на нивото на щастие , но най -интересното е, че това се случва точно до определено ниво на доходи, а когато се достигне тази марка, удовлетворението от живота започва да изчезва. След като задълбочиха въпроса, изследователите стигнаха до извода, че това фатално ниво на доход, при което нивото на щастие започва да пада, е нивото на дохода, което е в състояние да задоволи основните нужди на човек. Тоест, просто казано, както липсата на пари, така и техният излишък направиха хората еднакво нещастни. И само тънка линия, по която основните нужди бяха задоволени без излишък, направи хората щастливи .

Парите унищожават истинската мотивация

През 1973 г. двама психолози, Ричард Нисбет и Марк Лепър, провеждат интересен експеримент: psycnet.apa.org/record/1974-10497-001, по време на който разделят младите любители на изкуството в три групи. Те обещаха на първата група награда за рисунка, втората група не обещаваше нищо, но периодично възнаграждаваше за работата си, на третата група не бяха обещавани награди и не ги възнаграждаваше спонтанно.

Парите правят ли човек щастлив?

В резултат на експеримента поведението на представителите на първата група се промени драстично – те напълно загубиха всеки интерес към рисуването. Но втората и третата групи не са променили поведението си по никакъв начин. От това изследване можем да видим, че ако материалната награда е мотивацията дори за творческа дейност, която сама по себе си носи удоволствие на човек, то това води до факта, че човек губи интерес към такава дейност.

Това откритие е наречено „ефект на свръхоправдание“. Казано по -просто, вземете например творчеството. Творчеството само по себе си носи удовлетворение на човек. Но ако човек започне да получава пари за творчеството си, това коренно променя ситуацията.

Не, само по себе си получаването на награди за творчество не е проблем, проблемът е, че за човек получаването на материални награди се превръща в основна мотивация и в този случай творчеството престава да бъде процес на създаване и вдъхновение – то се превръща в рутина за която пари се плащат.

Най -важното по този въпрос е състоянието на ума. Можете дори да пометете двора с правилното мислене и тогава тази работа ще престане да бъде работа и ще се превърне в творчество. Но ако човек извършва някаква дейност и основната му мотивация за извършване на тази дейност е да получи материални облаги, тогава дори най -обичаният бизнес в крайна сметка ще стане болезнен и дори неприятен за човек.

Представете си двама художници. Един от тях рисува картина, защото харесва това, което рисува, и иска да предаде своето вдъхновение и определена идея на хората със силата на четката и боите. И вторият художник, който стои до него, рисува същия пейзаж, със същата четка и същите бои, но сега има изчисления на таксата в главата си. И така една четка разпространява вдъхновението си върху платното, докато другата мислено отива в магазина и харчи таксата. Кой от тях ще има по -голямо удоволствие от свършената работа?

Първият се радва на самия процес на създаване, а таксата е само приятен бонус. Вторият художник, от друга страна, възприема процеса на създаване като произведение, за което след приключването му най -накрая ще получи пари. И рано или късно процесът на създаване ще стане болезнен и скучен за него и в това състояние едва ли може да се говори за вдъхновение. И без вдъхновение не можете да създавате шедьоври. По този начин парите са еквивалент на нашата жизнена енергия. И следователно натрупването на пари не може да бъде самоцел, защото натрупването на енергия също не е самоцел. Енергията е необходима, за да се изразходва разумно.

Атомната електроцентрала задвижва и избутва атомите заедно, за да се снабдява с енергия и да дава енергия на цели градове. И това е смисълът на съществуването му, а не в натрупването на енергия. Така е и с парите – те са необходими само за да задоволят основните си нужди и да донесат полза на другите . За това трябва да печелите пари.

Как да привличаме пари?

Времето е Пари и има ли изход от Матрицата?

Ритуал- Гърне с Пари

Прочистване на паричния канал за привличане на Богатство

Експертът разказа как измамниците могат да използват хартиените бележки от банкомата

Прочистване на Тялото от Шлаки- Трябва ли да го прочистите или да го оставите така ?

Лекарят обясни как времето влияе върху нивата на кръвната захар

Мед или Захар ? Какво да изберем ?

Тромбоза 7 ранни симптоми,които не бива да се пренебрегват

 

 

 


Spread the love

You may also like...

1 Response

  1. Ману каза:

    Не е английската, а е френската кралица, за което и отрязват и главата след това

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.